VIRKNINGERNE AF KAKAO

Kakaoceremoni

- Virkningerne af ceremoniel kakao

De fysiske effekter

Det er ikke uden grund, at kakao i årtusinder i adskillige kulturer har været anset for "gudernes føde".

 

Kakao indeholder vigtige mineraler og vitaminer, bla har den et højt indhold af magnesium og c-vitamin. Den er overordentlig rig på anti-oxidanter og har et højt indhold af polyphenoler, som sænker kolesteroltallet i blodet og på flere andre effektive måder forebygger de hjerte-kar sygdomme, som er de mest almindelige dødsårsager i vores del af verden.

 

Kakao øger hjernens blodgennemstrømning med 30-40 % og samtidig tilføjer den kroppen en lang række anti-depressive og opløftende stoffer, bla theobromin, phenetylamin, dopamin og serotonin, samt neurotransmitter-modulerende stoffer, som modvirker nedbrydningen af serotonin og dopamin i blodet.

 

Tilsammen udgør den komplekse kemiske struktur i kakao en cocktail, som ikke bare er sund, men også stærkt opløftende for humøret.

 

Oplevelsen

Kakao tager dig ikke med på trip, men faciliterer din egen rejse.

Keith Wilson

 

Kakao er ikke et hallucinogen, hvilket nok er grunden til, at det er blevet overset lidt i hippie-tidens eksperimenter med bevidstheds-udvidende stoffer. Ikke desto mindre er kakao meget dybt virkende og kan efter vores erfaring virke lige så åbnende som f.eks ayahuasca, hvis man ønsker det.

 

Effekten af kakao afhænger i høj grad af din intention med at bruge det. Det kan skærpe fokus og åbne for inspiration, hvis du bruger det i en kreativ proces. Det kan bedre end whiskey (og uden tømmermænd) underbygge løssluppen samhørighed til en kirtan eller dansefest. Det kan tilføre din meditation større dybde og nærvær. Det kan åbne for dyb intimitet mellem elskende. Og har du modet til at gå dybt i dig selv, samt trygge, støttende omgivelser, kan det bringe dig i kontakt med dit ubevidste og underbevidste, lade dig mærke og hele din smertekrop og få indblik i dit eget ubegrænsede potentiale: Kakao er uvurderligt til at hjælpe dig med at slippe fortrængning og lade det fortrængte boble til overfladen – hvadenten det er dit lys eller dit mørke, som du har brugt energi på, at undgå at mærke.

 

Men juvelen i kakaoens skatkiste er glæden og den dybe lykke, som udspringer af erkendelsen af altings enhed. Kakao er eminent til det, som nogle kalder at ”åbne hjertet”. Denne effekt oplever undertegnede som både overordnet middel og mål for kakaos effekt.

 

Oplevelsen af kakaos virkning er helt individuel og forskellig fra gang til gang, derfor er det ikke nogen let sag, at beskrive virkningen. Den bedste måde at finde ud af det på, er at prøve selv :)

 

Generelt kan det siges, at det tager omkring 30-40 minutter, fra du har drukket, til du kan mærke virkningen. Jo flere tidligere erfaringer du har med kakao eller selv-heling på andre måder, jo kortere tid går der som regel.

 

Det første du mærker, er måske en varme i kroppen/brystet/ansigtet og en følelse af velvære og kærlighed. Alting vil måske føles forstærket, ikke mindst din fornemmelse af dig selv. Den opmærksomhed, som du får på dig selv, kan bringe mange forskellige følelser frem, som har ventet på, at få lov til at blive mærket. Der flyder tit mange tårer til en kakao-ceremoni, men fordi opmærksomheden er så kærlig og omsorgsfuld, er det en rensende og befriende gråd, fulgt at lettelse og glæde.

 

Det bedste du kan gøre - når du først har sat en intention med din ceremoni – er, at have tillid til, at alt hvad der sker er rigtigt og godt og slippe eventuelle indskydelser om, at kontrollere eller analysere dine oplevelser.

 

Hvis din intention (bevidst eller ubevidst) med at bruge kakaoen, er udrensning i en eller anden form, f.eks at give slip på destruktive mønstre, følelser, afhængighed eller lignende, kan du opleve forskellige ubehagelige fornemmelser, mens du mærker det undertrykte bevæge sig mod overfladen for at blive sluppet. Denne proces er positiv og meget ønskværdig, selvom den måske kan være udfordrende, mens den står på.

 

Hvis du er visuelt sansende/har et vågent tredje øje, kan du opleve visioner når du har drukket kakao. Det er ikke hallucinationer, men dine egne visioner, som har et eller andet budskab til dig. Du kan også opleve, at blive meget sensitiv på andre måder og f.eks meget tydeligt kunne mærke andre mennesker omkring dig.

 

Lige meget hvad du oplever, så husk, at kakao aldrig giver dig noget, som du ikke på et eller andet plan ønsker. Hvis du ikke føler dig fuldstændig tryg, så fokuser på din vejrtrækning lidt og hvis du hellere vil være fri for, at mærke det, som kommer op, så bare kig dig omkring og tænk på noget andet – det er altid dit eget valg, hvor dybt du vil gå.

 

Kakao bringer dig til døren, det skubber dig ikke gennem den”.

Keith Wilson

 

Kontraindikationer

Da kakao øger blodgennemstrømningen ret markant, tilrådes det ikke at drikke en ceremoniel dosis, hvis du har hjerte-problemer eller meget højt blodtryk ( til gengæld vil det i den situation være meget givende at drikke en mindre dosis daligt).

 

Hvis du tager anti-depressiver, kan de aktive stoffer i kakaoen og den konventionelle medicin tilsammen risikere at medføre en voldsom hovedpine (Den ceremonielle dosis virker efter sigende som en MAOI (Monoamine oxidase inhibitor)). Du rådes til at sænke den dosis du drikker eksponentielt med, hvor stor en dosis medicin du tager, almindeligvis vil en halv dosis være fint.

 

Hvis du er gravid, er det tilrådeligt at nøjes med en halv dosis.

 

Kakao er livsfarligt for hunde, heste, papegøjer og katte.

 

Hvis du indtager en ”overdosis” kakao, kan du blive svimmel, få kvalme og evt kaste op. Det er ubehageligt, men ikke farligt.

 

Som beskrevet tidligere, kan kakao have en udrensende effekt, hvilket godt kan opleves ubehageligt. Hvis du oplever at få det dårligt, enten fysisk eller psykisk, efter at have drukket kakao, så er det bedste du kan gøre, at stole på processen, uden at forsøge at kontrollere, analysere eller undertrykke noget af det du oplever.

 

Du kan trygt stole på, at kakao-ånden vil dig det godt og at du vil ende med at blive glad for det, du har fået og/eller sluppet!